strepen
Medische Post - Njau

Medische Post - Njau

Medische Post - Njau

Dit project werdt aangedragen door de overheid na een verwoestende storm.  De medische post Njau ligt op de Noordbank. De Noordbank is duidelijk het minst ontwikkelde deel van Gambia. Het was tot voor kort alleen bereikbaar via Senegal over onverharde wegen of oude pontjes over de Gamba rivier. Njau ligt op ongeveer 250 km vanaf de kust en is nu bereikbaar via de zuidkust waarbij ter hoogte van Soma via een nieuwe brug de river kan worden overgestoken. Njau ligt in het Upper Saloum district met een populatie van meer dan 21.000 mensen over 83 dorpen. Upper Saloum District is het district met het laagste aantal medische faciliteiten terwijl het het tweede grootste district op de Noordbank is.   

In 2018 werden er meer dan 5800 patiënten behandeld waarvan bijna 10% onder de vijf jaar. In dit zelfde jaar bevielen er 302 vrouwen van één of meerdere kinderen. (Iets minder dus dan gem. 1 per dag) Daarnaast komen er nog jaarlijks meer dan 1500 kinderen per jaar voor consultatie en inenting.

Met de bovenstaande gegevens en de zwaar ontoereikende toestand van de gebouwen zoals wij het aantroffen was zeer snel duidelijk dat de wens vanuit de overheid en de bevolking zeer terecht was. Er zijn 2 éénpersoonskamers en 1 doktersruimte in gebruik om alle gezondheidszorg aan te bieden zoals: bevallingen, consultaties, voorlichting en advisering.  De gebouwen zijn slechts voorzien van kleden op de vloeren, geen plafonds geen wandtegels en zonder sanitaire voorzieningen. Slechts bouwvallige wanden met een slecht geconstrueerd dak maken de post.

We zijn na het de eerste bezoeken aan deze post zeer geraakt door de medewerking en de wens van de plaatselijke bevolking om hen te helpen.

We willen de medische post in Njau graag volledig renoveren, om zo goede medische hulp te kunnen bieden aan deze dorpen. 

Tegelijk met de eerste bezoeken zijn ook de gesprekken met de overheid gestart omtrent onze intenties die we duidelijk hebben uitgesproken en ook kenbaar hebben gemaakt bij de plaatselijke bevolking. Naar aanleiding van deze gesprekken is er inmiddels gestart met de bouw van een "voorlopige noodvoorziening" omdat de toestand echt te slecht was en Covid -19 ook in Gambia ernstige vertraging veroorzaakt. Op dit moment lopen er gesprekken tussen de minister van gezondheidszorg en onze stichting om de plannen en wensen verder op elkaar af te stemmen.

We hebben inmddels te horen gekregen dat de landelijke overheid een ander keuze heeft gemaakt en deze post op een nieuwe plek bij voorkeur volledig wil herbouwen. We willen graag in aanleg en ontwikkeling van dit geheel ons steentje bijdragen. De toestand rondom corona maakt dit lastig. We hebben voor nu even de keus gemaakt om te wachtten op de ontwikkelingen en de mogelijkheid voor ons om weer naar Gambia te gaan en eventueel een nieuw doel te stellen.  We vinden dit voor de lokale bevolking bijzonder spijtig want we hadden dit anders willen en kunnen doen maar investeringen die geen breed draagvlak hebben doen we nu niet. De bevolking is uiteraard al vooruit geholpen met een nieuw bevallingsgebouw maar de rest laat nog even op zich wachten.

Inmiddels zijn we in Njau ter plaatse geweest ( Dec '21) en mogen we gelukkig melden dat de overheid hierin zelf de handschoen nog beter heeft opgepakt dan we hadden durven hopen. De muur rondom de dokterspost is hersteld de nieuwe bevalingskliniek draait goed. De grote wachtruimte is opgeknapt en ook de dokterswoning is voorzien van een nieuwe look. 

De overheid had al jarenlange plannen voor een vergelijkbaar nieuw project in de buurt, maar heeft in de tussentijd gezien dat dat niet meer kon wachten er moest eerder iets gebeuren. 

Doordat de beperkingen rondom Corona veel oponthoud op allerlei manieren met zich mee bracht is deze stap ondernomen en heeft de overheid zelf deze post verder opgeknapt zoals wij hadden voorgesteld. 

We hebben afgsproken de vinger aan de pols te houden de komende jaren net als bij onze andere projecten om te voorkomen dat men daar weer zover in verval raakt.

Uiteraard hadden we de nodige (financiele) middelen inmiddels bijeen die we nu nu weer grotendeels zullen inzetten op een nieuw project.  Zie ons laatste nieuwe project hier

Vanuit de bevolking waar we inmiddels toch een redelijke verwachting hadden neergelegd is nog wel een ander verzoek gekomen. Die hebben we tevens opgepakt en daarover vind u hier meer informatie.

 

Delen
Een steentje bijdragen?
Wilt u ons steunen? Word lid van onze club!