strepen
Nieuwe dokterspost in Kerr Njugary

Nieuwe dokterspost in Kerr Njugary

Nieuwe dokterspost in Kerr Njugary

We zijn weer gestart met een nieuw project in Kerr Njugary. Even in het kort hoe we hiertoe zijn gekomen. Kerr Njugary ligt aan de noordzijde van de Gambia rivier en bereikbaar via een veerpont. Het is een boerengemeenschap die veelal marktgewassen verbouwt o.a.:  meloenen, pompoenen en pinda's en dieren fokt voor huishoudelijke ondersteuning. Het gebied is moeilijk te bereizen en zeker tijdens het regenseizoen. Dorpelingen reizen voor hun dagelijks vervoer met paard- en ezelskarren. Ook tijdens bevallingen, ziekte e.d wanneer medische hulp (dringend) vereist is.

Het dorp is centraal gelegen met 11 omliggende kleinere gemeenschappen in een straal van enkele kilometers zonder medische voorzieningen. Er zijn 2 boorgaten voor centrale drinkwatervoorziening, geen elektravoorziening. Wel is er een moskee,een kleine koran school en een winkeltje.

Veel kinderen verlaten al op jonge leeftijd de dorpen voor het volgen van meer algemeen onderwijs op ongeveer 5 km van het dorp.

    

Het verzoek om in Kerr Njugary een nieuwe dokterspost te realiseren hebben we via onze contacten ontvangen en voorgelegd bij overheid.

Indien we in Kerr Njugary een nieuwe post zouden kunnen bouwen, zou dit weer een mooie post kunnen worden waar niet alleen bevallingen kunnen worden gedaan. het zal tevens dienen voor pre-natale zorg/controles maar ook voor post natale zorg, OPD-diensten en vaccinatie locatie kunnen zijn en andere klein medische zorg. 

We zijn er op ons bezoek in december '21 geweest en de omstandigheden ter plaatse gezien. HIER IS HULP HARD NODIG  Kilometers rijden over een onverhard zandpad op een ezelskar voorafgaand aan een bevalling, en de meest primitieve zorg dichtbij huis zou ook hier beter en sneller moeten kunnen.

We hebben zoals we dat meestal doen ons voornemen  vastgelegd in een MOU (Memorandum of Understanding) Hierin leggen we vast wat wij voor de gemeenschap gaan doen, tegelijk wat we verwachten van de gemeenschap/ compound en van de overheid. Vanaf de opstart tot en met de doorstart. we maken afpsraken over bouw / personele bezetting / medicijnen toezicht etc.

Uiteraard zijn we verdere hulp nodig bij de financiele realisatie van dit nieuwe project. Hiervoor zullen we via diverse acties en evenementen weer uw aandacht voor vragen.

Voor verdere informatie zullen hieronder updates worden toegevoegd: 

De getekende MOU hebben we inmiddels binnen.  De grond is beschikbaar en de tekeningen zijn in ontwikkeling. 

14 april 2023  We hebben een 1e voorstel ontvangen van een mogelijke bouwer in Gambia, maar vinden de getekende opzet te groot voor dit kleine dorp.

20 mei 2023 Wij hebben inmiddels van onze tekenaar een schets ontvangen van een opzet waarvan we inschatten die voldoende is voor dit kleine dorp en haar omgeving. Het bouwbestek hebben we inmiddels gereed en zal deze week worden verzonden.  Hierna verwachtten we een offerte en zullen we verder stappen gaan ondernemen.

15 september In onze eerste bestuursvergadering na de zomervakantie hebben we het besluit genomen om in zee te gaan met een nieuwe aannemer waar we hoge verwachtingen van hebben. Gedurende de vakantie is er uiteraard wel het een en ander besproken/ gemaild etc. waardoor we tijdens deze vergadering een passende offerte hebben. WE GAAN AKKOORD EN GAAN OPDRACHT GEVEN.

We hebben de financiering nog niet helemaal rond maar hebben er groot vertrouwen in dat dit rond gaat komen. Het projectplan hoe we dit financieel willen gaan aanpakken is gereed. heeft u daarin ook interesse stuur ons dan even een mail. Verder zullen we één deze dagen ook een actie lanceren voor het kopen van stenen.

30 september 2023  Lamin is inmiddels bij de bouwer geweest en heeft de ondertekende opdracht afgeleverd en het bij behorende bestek. De aannemer is opgestart met behulp van wat lokale bevolking om de grond bouwrijp en schoon te maken. 

 

10 oktober 2023  De aannemer heeft het eerste voorschot ontvangen. Hij kan hiermee het eerste cement kopen voor het maken van de stenen. En de eerste overige uitgaven doen om toeleveranciers ook aan het werk te zetten.    

15 oktober 2023 De aannemer is al zeer snel begonnen met het bakken van alle stenen die hij nodig is voor het leggen van het fundament van de nieuwe post en voor het bouwen van de muren. vele vrijwilliger helpen hierbij. Ook is er personeel van de aannemer meegekomen vanuit de woonplaats van de aannemer. Een van de peilers onder deze samenwerking is de MOU( Memorandum of Understanding) waarin ook is vastgelegd dat de bewoners van Kerr Njuagary ook onderdak moeten bieden aan het personeel van de aannemer om er op deze wijze ook echt samen iets van te maken.

 

Er wordt op dit moment hard gewerkt. Er is gestart met het uitgraven voor de fundatie. De eerste partij stenen is al gebakken. Waarmee ook al de de eerste fundatie is gelegd en de eerste buitenmuren van de compound zijn geplaatst.   

Medio november. De aannemer ligt goed op koers om zijn schema te halen. De doelstelling is in ieder geval om ervoor te zorgen dat tenminst voor de regenperiode aan het gebouw volledig dicht is en de buitenmuren tenminste klaar voor de regen.

                                   

Eind November Inmiddels is de sceptic tank geplaatst en zijn ook nagenoeg alle muren op hoogte.

           

 

Half december   De poorten zijn erin gehangen en de muren zijn grotendeels allemaal aangesmeerd en geëgaliseerd.

                   

Eind December  De deuren zijn allemaal geplaatst en de aannemer is er even een paar dagen tussenuit. Niet om te rusten maar om nieuwe materialen op te halen. De spullen voor het dak moeten worden gehaald evenals tegels/ plavuizen voor de binnenafwerking. daarvoor moet hij naar de kustregio om dit in te kopen transport te organiseren. Begin januari gaan we weer verder. We zijn erg tevreden over de voortgang maar ook zeker over zijn werkwijze. Hij werkt erg netjes en we zien weinig tot geen rommel op de bouwplaats.

                                               

Midden Januari '24 

De aannemer is al even terug en heeft spullen laten brengen vanaf de kustregio. Natuurlijk starten we eerst met het dak. Mocht er dan regen komen dan hebben we daar in het gebouw geen last meer van.  Maar voorlopig lijkt het niet op regen. het is dagelijks rond  30 graden.  De spantconstructie van het dak staat inmiddels en het hoogste punt is bereikt. 

Wilt u ook bijdragen aan dit project dit kan ook zeer direct door hier te klikken. U komt dan direct op onze doneeractie stenen en cement.

Het is zover!!!!  8 maart 2024 de oplevering van de nieuwe post in Kerr Njugary door de aannemer aan het complete bestuur van de Stichting Samen voor Gambia. De vlaggen konden uit.

 

                             

We zijn trots op wat de aannemer heeft opgeleverd. Een mooi gebouw! Keurig op tijd, gewerkt volgens bestek en (nagenoeg) geen opleverpunten.  Kijkt u zelf even mee naar de uitvoering?

 

     

De plaatselijke bevolking heeft samen met RHD een mooi feestje georganiseerd met diverse Alkaloo's, districtbestuurders en afvaardigingen van landelijke en regionale overheid en natuurlijk bewoners uit de regeio. Er stond een mooie tent waarin we met elkaar werden ontvangen en getrakteerd werden op een lokale rijstmaaltijd voor heel veel monden.

   

We hebben op zelf meegebrachte luchtbedden er de nacht doorgebracht.   De volgende ochtend hebben wij een deel van de plaatselijke bevolking getrakteerd op ter plaatse gebakken pannenkoeken. Dit hadden we natuurlijk voorbereid en de ingredienten hiervoor meegenomen uit Nederland. Ze vielen erg in de smaak. In de loop van de ochtend hebben we de opleverpuntjes besproken met de aannemer en nog enkele aanvullende wensen besproken. Hij gaat deze oppakken en zeer binnenkort allemaal uitvoeren. Tevens hebben we besproken met o.a. de RHD hoe we verder invulling gaan geven aan de uiteindelijke oplevering en in gebruikname want zonder bedden, medicijnen en personeel draait er uiteraard niets. Hierover houden we u verder op de hoogte. 

 

 

 

 

 

 

Delen
Een steentje bijdragen?
Wilt u ons steunen? Word lid van onze club!