strepen

Reisverslag Iris (12 jaar)

Hieronder een korte impressie van Iris (12 jaar). Ze is een week in Gambia geweest en heeft  diverse projecten bezocht. Ook heeft ze de eerste voorbereidingen getroffen voor een nieuw  project: "een hygiënische speelplaats voor kinderen" 

Dit was mijn eerste reis naar Afrika. Gambia. Ik was hiervoor nog nooit naar een  ontwikkelingsland geweest. Ik vond dit erg bijzonder. Hoe die mensen leven en hoe  behulpzaam ze zijn. Alles is zo anders. Dat kan ik bijna niet uitleggen. Ik ben met mijn vader en  Gabrielle een week naar Gambia geweest. Mijn vader zet zich in voor Stichting Samen voor  Gambia. Die steunen een dorp in midden Gambia, Pinai. Daar staat dankzij de stichting nu ook  een medisch centrum. Daar zijn we dus naar toe gereisd.  

Er waren veel bijzondere dingen gebeurd. Een heel spannende, maar ook bijzondere geboorte.  En ook veel mensen met ernstige ziektes. Dankzij de medische post kunnen die mensen daar  meestal geholpen worden. Ze zijn daar echt heel erg arm. Maar wel heel dankbaar en blij.  Kinderen wonen daar in kleine oude vieze hutjes. Ze hebben bijna geen kleren of schoenen. Ze  moeten veel werken.  

Meisjes moeten couscous stampen, hierdoor hebben ze op jonge leeftijd al misvormde handen.  Meisjes van mijn leeftijd moeten soms al trouwen. Niet alle kinderen mogen daar naar school.  Ze moeten voor hun familie zorgen. Veel kinderen moeten in de brandende zon, elke dag een  uur lopen naar school. En ik vond het er al verschrikkelijk warm. Niet normaal.  We zijn ook naar verschillende scholen geweest. Op één school heb ik een presentatie gegeven  over mijzelf en het leven hier in Nederland. Ook heb ik daar nog een poppenkast voorstelling  gegeven. Dat vonden ze helemaal geweldig. 

Aan de kust worden mensen opdringerig tegen toeristen. Zo graag willen ze geld, geld voor  eten, kleren en hun gezin. Ook waren er veel zwerfhonden. En kinderen spelen op straat tussen  de hard rijdende auto's. Ik ben erg onder de indruk. 

Ik was voor deze reis, niet heel erg gemotiveerd om er druk mee bezig te zijn. Maar na deze  reis, na alle indrukken, na alles ben ik daar toch heel erg in veranderd. Nu wil ik erg graag  helpen om die mensen een beter leven te geven.  

Groetjes van Iris (12 jaar)

Delen
Een steentje bijdragen?
Wilt u ons steunen? Word lid van onze club!