Kindersterfte Gambia

Kindersterfte terugdringen is één van de prioriteiten van de overheid. Diverse programma’s motiveren zwangere vrouwen om zich tijdens de zwangerschap onder controle te stellen bij een bevallingskliniek en te bevallen in een kliniek. Na de bevalling worden de kinderen tijdens de eerste jaren ingeënt en onder controle gehouden. De (aanstaande)moeders wordt voorgelicht. Ondanks alle programma’s sterven nog steeds 129 van de 1000 kinderen tijdens hun eerste levensjaar. Ondanks aanmerkelijke verbeteringen in de kinder- en jeugd gezondheidszorg, oa door uitgebreide vaccinatie programma’s, is de kindersterfte in Gambia één van de hoogste ter wereld. De belangrijkste oorzaken van deze kindersterfte zijn malaria, diarree en longontsteking

SONY DSC

Aanleiding project Njau

Na het succesvol renoveren van de Bevallingskliniek/Medische Post in Nanaba, waar ook voor de hele regio de inentingen gedaan worden voor kinderen en de consultatie van kinderen plaats vindt, hebben we aangegeven graag een vergelijkbaar project te willen adopteren. De overheid kwam met de grote wens om de bevallingskliniek, consultatiekliniek en medische post in Njau te adopteren.

Details medische post Njau


De Medische post Njau ligt op de Noordbank. De Noordbank is minder ontwikkeld omdat hier de infrastructuur nog niet op orde is (met name onverharde wegen). Njau ligt op ca 250 vanaf de kust en is te bereiken via de Zuidbank, waar op de hoogte van Soma de rivier overgestoken kan worden. Njau health post ligt in het Upper Saloum district met een populatie van meer dan 21,000 betrokkenen (ca 83 dorpen). Upper Saloum district in het enige district met een heel laag aantal medische faciliteiten. Upper Saloum District is het tweede grootste district op de noordbank.
In 2018 werden er 5,811 patiënten behandeld waarvan 9.6% onder de vijf jaar. In deze zelfde periode zijn er 302 vrouwen bevallen in deze kliniek, dus een gemiddelde van 25 bevallingen per maand. Tevens komen er jaarlijks nog ruim 1500 kinderen naar de post voor inentingen en advies (consultatiebureau).
Naast de bovengenoemde informatie en gegevens zijn de huidige gebouwen ontoereikend en vervallen. Er zijn slechts 1 dokterskamer en 2 eenpersoonskamers in gebruik om de gezondheidszorg te bieden zoals opnames, bevalling, advisering voor gezinsplanning, consultaties etc.
Dit gemeenschap gedragen project is ondermaats, zonder plafond, geen vloertegels, slechte ventilatie, geen wandtegels en geen sanitaire voorzieningen binnen het gebouw.

Werkwijze renovatie Njau

Recent hebben we een bezoek gebracht aan de post met een delegatie en waren onder de indruk van de slechte omstandigheden. We hebben tijdens dit bezoek het dorp bezocht en met een delegatie besproken hoe onze werkwijze is. Binnenkort vertrekt een groep die een aantal dagen zal verblijven om een informatie te verzamelen. Tevens gaan ze op het terrein onderzoeken wat de beste manier van renoveren is. Ook gaat deze groep oriënterende gesprekken voeren met als doel een lokaal bestuur te vormen. Ter plaatste zal onderzoek gedaan worden naar mogelijkheden en beschikbare middelen en samenwerkingen.
Vervolgens zal een tekening gemaakt worden van de te bouwen en te renoveren voorzieningen. Het bestek wordt uitgewerkt en de betalingscondities worden uitgewerkt.
Het lokale comité zal een aannemer zoeken in overleg met de stichting. Deze aannemer moet zich committeren aan het geschreven bestek, waar ook weer de betalingstermijnen aan gekoppeld zijn. Het Regionale Health Team (RHT) zal hier een controlerende rol in hebben.
Regelmatig houdt de Stichting Samen voor Gambia contact en wordt er steeds geïnformeerd over de vorderingen. Het lokale bestuur dient regelmatig foto’s te sturen van de vorderingen, van de details zoals beschreven in het bestek en van de getekende documenten van geldoverdracht. Er vindt steeds een verantwoording plaats van geld, zowel vooraf als achter, welke wordt vastgelegd op papier en altijd door 3 partijen wordt ondertekend (lokaal bestuur, RHT en aannemer). Het bestuur van Stichting Samen voor Gambia bezoekt ook met regelmaat het project.
Voorafgaand aan de bouw wordt met het lokale comité en de RHT een plan opgezet over hoe de post moet worden onderhouden, schoon gehouden en operationeel te houden (staf en medicatie en medische voorzieningen).

Planning

Indien het lukt om voor 01 mei de begroting rond te hebben, kunnen we de kliniek volledig en ineens renoveren. De onderstaande planning is dan haalbaar. Mochten de financiën nog niet rond zijn, kunnen we ervoor kiezen om in eerste instantie alleen één bevallingskamer en een spreekkamer te realiseren. Dit heeft echter niet de voorkeur, omdat de huidige gebouwen er slecht aan toe zijn.


Maart 2020: Onderzoek en voorbereiding
Mei 2020: Tekening en bestek klaar
Juni 2020: Selecteren aannemer
Oktober 2020: Start bouw
Januari 2021: Oplevering deel 1

Download hieronder het projectplan